![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6FktxmPD2jy8ZgJCfAJw2QvLlwX6FDZWS9uIGpAL-61A_3cqlySZv4UhJra3L_C_hyphenhyphen3RzXhyphenhyphen2HXzfTpbfVM2yklcIVnUmZ-rcRPJnfxmPI7HDrHWNmpV_kfYHCQQgpArglJGWPioAcveJ/s200/30_minut.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiYr9QpTHMLR0wtPN2NzVWK01isfZP6jOd0rRp-ci7ve3kTUmQzTMh-lzg0KRgjJXXfPOZHuApTgkPREWCBsKaJXmKxdq7SKleloShnO3_WqXe4rtBotbJ1Ph1mpdEff9XgOUfGbQ2QoWb/s200/bez_glutenu.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXKPfW04E_GpUF5hiQmg1KKyPc_zF0bh5VfdcUJpKYFOQ_tG3AHL5wMhGBSL5vt0gBPPYWTgoKz-pW1Di6CrFt3dmT60uHph1iN3UBprlUArrsKQ7jxCnotccgKguY_pnsl3_eBOhyphenhyphenjsUF/s200/bez_jajek.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBz_xP4Pnhkz73PFs5H9vBUT-Fv8mMY5RrYZ0vzYK9w3rAGBCEMdGePDftfTDI3QHYhfkkarmjYMiCP7W4hYZ3QiZqvxvbHTtaZlvyvTb0za45bz_P_9xzBnPSEsnlGSc3M76BVIiPJRTY/s200/bez_mleka.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN4ntzSbQmyMQp0SoiAqTgo6SoVd0bGhu98I9JRkgRIAAvbcRjS4FOs1vKgeO9T20Uq0fuRaALLyvu3blnT8r4zDcGPJOGS8e7Y6zddl6OYZg4BlAL_YcYK5KfRRp0bwHoXT203vy1ojjn/s200/wegetarianskie.png)
Curry warzywne - proste, jesienne i rozgrzewające danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Świetne jako dodatek do ryb, mięs lub w wersji wegańskiej z dodatkiem strączków i kaszy jaglanej. Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe danie. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 mały kalafior (500g)
3 duże marchewki (300g)
ok. 500 g fasolka szparagowej
1/2 cebuli (70g)
2 ząbki czosnku (5g)
ok. 1 szklanki bulion warzywnego (200ml)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
oregano
Sól morska, pieprz ziołowy do smaku
Kalafior podziel na różyczki, fasolkę i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuc do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 min.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir i kurkumę. Podsmaż. Dodaj ugotowane warzywa, sól i pieprz ziołowy. Wlej bulion i duś przez kilka minut pod przykryciem. Warzywa powinny zostać al dente. Podawaj z z kaszą jaglaną lub jako dodatek do mięsa.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 122 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 29 g
błonnik: 14 g
tłuszcze: 7,3 g
cholesterol: 0 mg
Świetny przepis ! Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad ! Pędzę na zakupy
OdpowiedzUsuńjak dla mnie idealne danie! :)
OdpowiedzUsuńpyszne!!! kocham pieczone warzywa :)
OdpowiedzUsuńmniam ! za kilka dni lecę na Sri Lankę, więc pewnie będę miała dość curry na kilka miesięcy ;d
OdpowiedzUsuń