piątek, 12 września 2014
Curry warzywne
Curry warzywne - proste, jesienne i rozgrzewające danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Świetne jako dodatek do ryb, mięs lub w wersji wegańskiej z dodatkiem strączków i kaszy jaglanej. Bardzo smaczne, lekkie i zdrowe danie. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 mały kalafior (500g)
3 duże marchewki (300g)
ok. 500 g fasolka szparagowej
1/2 cebuli (70g)
2 ząbki czosnku (5g)
ok. 1 szklanki bulion warzywnego (200ml)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
oregano
Sól morska, pieprz ziołowy do smaku
Kalafior podziel na różyczki, fasolkę i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuc do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 min.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir i kurkumę. Podsmaż. Dodaj ugotowane warzywa, sól i pieprz ziołowy. Wlej bulion i duś przez kilka minut pod przykryciem. Warzywa powinny zostać al dente. Podawaj z z kaszą jaglaną lub jako dodatek do mięsa.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 122 kcal
białko: 9 g
węglowodany: 29 g
błonnik: 14 g
tłuszcze: 7,3 g
cholesterol: 0 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny przepis ! Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad ! Pędzę na zakupy
OdpowiedzUsuńjak dla mnie idealne danie! :)
OdpowiedzUsuńpyszne!!! kocham pieczone warzywa :)
OdpowiedzUsuńmniam ! za kilka dni lecę na Sri Lankę, więc pewnie będę miała dość curry na kilka miesięcy ;d
OdpowiedzUsuń