wtorek, 16 września 2014

Bezglutenowe racuchy z owocami








Bezglutenowe racuchy z owocami - dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna! Są po prostu wspaniałe. Musicie koniecznie spróbować :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego
owoce miękkie: borówka,maliny


Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z jogurtem i miodem.


Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 348 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 66 g
błonnik: 5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 180 mg

1 komentarz:

  1. wyglądają przepysznie ! pewno spróbuję niebawem... tylko mam wątpliwość, czy drożdże są bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń