środa, 17 września 2014

Bezglutenowe placki z cukinii z wędzonym łososiem





Pyszne bezglutenowe placki z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia. Nie są tak chrupiące jak ziemniaczane, ale za to zdrowsze i równie smaczne :)U mnie w domu to obowiązkowa pozycja w sezonie jesiennym. Świetna alternatywa na warzywne danie dla dzieci np. z jogurtem.Polecam.

SKŁADNIKI na 3 porcje:
1 duża cukinia (>500g)
2 jajka
3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
plastry wędzonego łososia
olej kokosowy


Cukinie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sito, posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie cukinie dobrze wyciśnij z nadmiaru wody, dodaj pieprz, jajka i mąki.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki na złoto z obu stron.
Podawaj z plastrami wędzonego łososia i koperkiem.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia: 237 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 32 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 26 mg





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz