czwartek, 7 marca 2013

Dietetyczne crumble z jabłkami



Dzisiaj crumble, które nie tuczy, a jest zdrowe i pełne wartościowych składników :) 
Crumble przygotowane z jabłek, płatków owsianych, migdałów i słonecznika. Po zapieczeniu kruszonka jest chrupiąca i doskonale komponuje się  z pieczonymi jabłkami. Deser lekki, niskokaloryczny, zdrowy i pyszny! Można podać do niego kulkę lodów waniliowych czy jogurtu, ale mi najbardziej smakował bez dodatków :) Polecam :)

SKŁADNIKI:
2 duże jabłka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
2 łyżki pestek słonecznika
1/4 łyżeczki cynamonu
4 łyżki syropu z agawy lub miodu

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Płatki owsiane, migdały, słonecznik, cynamon i syrop z agawy (lub miód) wymieszaj dokładnie razem.
W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka i rozłóż na nich równomiernie owsianą kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut - kruszonka musi się zrumienić.
Podawaj ciepłe.

Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. uwielbiam crumble, w takiej zdrowszej wersji musi byc jeszcze pyszniejsze niż zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chrupiące desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SIE SZASTANWIAM CZY NIE ZASTAPIC SYURPPEM KLONOWY MIODU:>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu będzie się nadawał :)

      Usuń
  4. Swietny deser - lekki, smaczny i efektowny :) Ostatni raz crumble jadlam na jesien, ale chyba musze to zmienic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  5. bardzo dawno nie jadłam crimble. przepis jest świetny - smaczny, zdrowy i szybki. muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. crumble z jabłuszkami - bosko !

    OdpowiedzUsuń
  7. i kto by pomyślał, że z tak prostych składników można stworzyć coś tak pysznego i efektownego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis :) Skąd wy wszyscy bierzecie inspiracje do tworzenia takich fajnych potraw ?

    OdpowiedzUsuń
  9. "Aż ślinka cieknie " Na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń