piątek, 8 marca 2013
Owsianka na mleku ryżowym z jabłkiem
Zima wróciła :( Od rana postanowiłam rozgrzać się owsianką - tym razem przygotowaną na mleku ryżowym, ze startym jabłkiem i dużą dawką cynamonu.
Cynamon ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Warto pamietać o jego dobroczynnych właściwościach planując swój jadłospis. Jeśli na śniadanie w chłodny dzień zjemy owsiankę z płatków owsianych, mleka czy jogurtu, jabłka, cynamonu to mamy zapewnioną energię na bardzo długi i chłodny poranek...
SKŁADNIKI:
3 łyżki płatków owsianych Kupiec
1 łyżka otrębów owsianych Kupiec
1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
ew. miód , cukier brzozowy do smaku
Płatki owsiane i otręby umieść w garnku, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości -ok. 5-6 minut.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do owsianki, wymieszaj i podgotuj jeszcze minutę. Przypraw cynamonem i ew. miodem.
Jedz ciepłą ze uśmiechem :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zdjęcie niczym z prawdziwej książki kucharskiej! Świetne danie :)
OdpowiedzUsuńLubię owsianki na zbożowych mlekach, zawsze mają taki ciekawy posmak.
OdpowiedzUsuńpyszność którą uwielbiam !
OdpowiedzUsuńowsianka niczym chmurka :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zimą owsianka smakuje mi najbardziej. na mleku ryżowym jeszcze nie próbowałam, więc do przetestowania :)
OdpowiedzUsuń