sobota, 16 marca 2013

Jajka faszerowane w wersji light



Wielkanoc już niedługo więc chyba pora na przepisy na lekkie święta! Jajka faszerowane są u mnie w domu na Wielkanoc od zawsze. Robiła je moja prababcia, babcia, mama… Smażone na śniadanie na maśle z chrupiąca skórką z bułki tartej… Smaczne, ale ciężkostrawne i kaloryczne. A Święta mają być zdrowe, bo tego życzymy sobie przy każdej okazji. Bułkę tartą zastąpiłam zatem otrębami owsianymi i smażę je na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Są chrupiące, z lekko orzechową w smaku skórką, delikatne i aromatyczne. Do tego zdrowe, lekkie i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI:
6 jaj
1 op. otrębów owsianych np. Kupiec
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
Sól ziołowa
Pieprz
Świeże mieszane kiełki do dekoracji


Wykonanie:
4 jajka ugotuj na twardo (około 7 minut) – zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone jajka ostrożnie, ale energicznie przekrój wzdłuż ostrym nożem uważając by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie jajko, skorupki zachowaj.
Jajko i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj surowe jajka, 4-5 łyżek otrębów owsianych i rzeżuchę. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem. Odłożone skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. Na talerzyk wysyp otręby owsiane i panieruj w nich jajka, by wierzch był cały przykryty otrębami.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej (można ja delikatnie posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i kładź na niej jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Płatki muszą się zrumienić, a jajko w środku musi być ścięte. Jajka podawaj na sałatce z kiełków.
Jajka można przygotować wcześniej, a później odgrzać je tylko przez kilka minut w piekarniku.

1 porcja (1 połówka jajka)zawiera średnio:
energia: 89 kcal
białko: 8 g ( w tym 12 g białka zwierzęcego)
węglowodany: 7g
błonnik: 4,5 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 300 mg




4 komentarze:

  1. super pomysł bez majonezu:) piękne podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie faszerowane jajka i to świetny pomysł aby bułkę tartą zastąpić otrębami! :) skorzystam z tego pomysłu w tym roku, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się pomysł, akurat mam rzerzuchę, więc przypuszczam, że skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń