czwartek, 21 marca 2013

Niskokaloryczny sernik świąteczny







Sernik świąteczny w wersji dietetycznej – bez tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania. Stali czytelnicy zapewne już znają ten sernik, który proponowałam w trochę innej wersji. Przyjemność bez wyrzutów sumienia... w końcu życzymy sobie ZDROWYCH świąt :)


SKŁADNIKI:
1 kg chudego twarogu na serniki (np. Emilki)
180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
5 jaj
3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy


Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj: owocami lub ozdobami z marcepanu.

Smacznego :)








20 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie:D
    cudne te kwiatuszki

    OdpowiedzUsuń
  2. ale biały puszek wyszedł:) świetny pomysł muszę spróbować, bardzo lubię serniki ale nigdy nie kombinowałam z nimi żeby je "odchudzić"

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jest super ! lekki i taki śliczny ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, świetny! Uwielbiam tego typu serniki :D Wspaniały smak, a kalorii niewiele ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sernik :) W ogóle lubię serniki najlepsze robi moja mama :) Chociaż wiadomo , że ich częste jedzenie może powodować nadwagę :p ale taki lekko oszukany może można by częściej wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny!
    zdrowy i pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda! Idealny na święta! :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny sernik <3
    ja wolę używać otrębów owsianych - nadają super kremowości takim sernikom :))

    OdpowiedzUsuń
  9. w przypadku, gdy cukier jest calkowicie zabroniony, mozna ewentualnie zastapic stewia? czy lepiej sobie w ogole odpuscic? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaproponowany Ksylitol (cukier brzozowy) oraz stewia beda ok nawet dla diabetykow. Jedynie z ksylitolem trzeba uwazac bo w wiekszych ilosciach powoduje biegunki;)
      Ja wole do wypiekow ksylitol bo stewia troche zmienia smak.

      Usuń
  10. Musi byc pyszny. Tak pieknie wyglada:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi byc pyszny. Tak pieknie wyglada:))

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze troszkę esesji z wanilii i mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O może taki zrobię, podoba mi się:))

    OdpowiedzUsuń
  14. a jaka jest kaloryczność na 100g? i czy można zamiast cukru użyć miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że z miodem może się rozpłynąć więc nie ryzykowałabym. w mojej wersji ma około 100 kcal/100 g

      Usuń