wtorek, 19 marca 2013

Sałatka z krewetkami i pomarańczą




Widząc aurę za oknem zatęskniłam za kolorem innym niż biały więc znów zdecydowałam się na słodko-pikantne połączenie. Sałatka z krewetkami podsmażonymi z chilli i słodkimi pomarańczami - zestaw, który bardzo mi smakuje i jak na razie nie mam go dość ;)


SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat (ok. 160g) np. Fit & Easy
1 pomarańcza
250 g krewetek gotowanych
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chilli
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub włoskich
dressing: sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu z białego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek



Pomarańcze obierz i wyfiletuj (podziel na cząstki). Krewetki oczyść i osusz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć czosnek. Zrumień go i widelcem zdejmij z patelni. Wrzuć drobno posiekane chilli oraz krewetki i przesmaż je na złoty kolor.
Na talerzu rozłóż sałaty, kawałki pomarańczy i podsmażone krewetki.
Wszystkie składniki dressingu umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem.
Sałatkę polej dressingiem i posyp orzechami.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:
energia: 203 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 10 g
błonnik: 7 g
tłuszcze: 14 g
cholesterol: 95 mg





6 komentarzy:

  1. dobre połączenie ostatnio próbowałam i bardzo mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, raz jeszcze dziękuję za pomoc :*

    a tę kolorową sałatkę pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis na fajną sałatkę :) Co prawda dopiero przekonuję się do krewetek ale możliwe , że wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń