piątek, 1 marca 2013

Racuchy z płatków owsianych



Dietetyczne racuchy drożdżowe z płatków owsianych, bez białej mąki oraz smażone bez tłuszczu. Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw". Nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale wielbiciele płatków owsianych będą zachwyceni :)  Mocno owsiane i puszyste. Bardzo mizasmakowały z owocowym jogurtem, natomiast moje dziecko  jadło polane miodem. Polecam :)

SKŁADNIKI:
150 ml mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko


Drożdże wymieszaj z połową mleka i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Płatki owsiane wsyp do miski, dodaj sól, jajko i wymieszaj.
Do płatków owsianych dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie delikatnie wymieszaj.
Patelnię (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) dokładnie rozgrzej i nakładaj łyżką racuszki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Podawaj polane miodem lub jogurtem.

Smacznego :)





15 komentarzy:

  1. No ja jestem zachwycona takim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne racuszki , kocham owsiane , wiec z pewnością takie przyrządze ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają delikatnie i kusząco : ) Uwielbiam owsiane racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co jutro zrobię na śniadanie... Placuszki wyglądają cudownie i moim zdaniem są jednym z lepszych pomysłów na udany początek dnia !

    Pozdrawiam,
    Z.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, godny wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. jutro rano wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszą być koniecznie na drożdżach? zrobiłabym je na śniadanie, ale mam jakieś 20-25 minut na jego przygotowanie, więc nie zdążą mi wyrosnąć :) masz jakąś alternatywę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile mniej więcej wyjdzie takich placuszków? Trzy, jak na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  10. jaka jest wartośc kaloryczna tych placuszków?

    OdpowiedzUsuń