poniedziałek, 18 marca 2013

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka




Kolejna propozycja na danie wielkanocne. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka, jajek, szczypiorku i serka. Lekkie i odżywcze, ale jak to przy jajkach, osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zachować daleko idący umiar.... Pastą można tez faszerować pomidorki czy zielonego ogórka.
Chciałabym także Was serdecznie zaprosić do urodzinowego konkursu, w którym do wygrania są atrakcyjne nagrody książkowe.
Szczegóły konkursu tutaj.


SKŁADNIKI:
4 jajka
rzodkiewka
sałata
oliwki
pasta z tuńczyka:
2 jajka
150 g tuńczyka w sosie własnym
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu
sól i pieprz do smaku


Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. 4 jajka przekrój w poprzek i łyżeczką wyjmij delikatnie żółtka.
Tuńczyka odcedź. 2 jajka i pozostałe żółtka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka rozdrobnij widelcem.
Składniki połącz, dodaj serek lub jogurt. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka faszeruj pastą z tuńczyka i udekoruj rzodkiewką i oliwkami.

Smacznego : )
 
1 porcja (1 połówka jajka)zawiera średnio:
energia: 88 kcal
białko: 10 g
węglowodany: 0,9 g
błonnik:0,1 g
tłuszcze: 5 g
cholesterol: 283 mg



5 komentarzy: