wtorek, 5 marca 2013

Pęczotto ze szpinakiem i groszkiem



Pęczotto czyli risotto z pęczaku ze szpinakiem i groszkiem. Świetnie pasuje z dodatkiem ryby czy jajka sadzonego, ale także jako samodzielne danie. Pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej najmniej przetworzonej i dlatego zachowuje wszystkie cenne mikro i makroelementy: ma w swoim składzie niacynę, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i sporą dawkę błonnika. Do tego bogactwo witamin i składników mineralnych ze szpinaku i groszku. Istna wiosenna bomba witaminowa :). Bardzo odżywcze, treściwe danie, a do tego naprawdę smaczne. Polecam :)


SKŁADNIKI:
100 g pęczaku Kupiec
600 ml bulionu warzywnego
150 g świeżego szpinaku
1 mała puszka zielonego groszku
1 mały ząbek czosnku
Oliwa



Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju ( 1 łyżeczka) i wrzuć szpinak. Podsmaż go, cały czas mieszając. Gdy „zwiędnie” dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź i zmiksuj blenderem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i zeszklij, dodaj pęczak i podsmaż kilka minut cały czas mieszając.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas.
Po około 20 minutach dodaj zmiksowany szpinak i duś dopóki kasza nie będzie al dente - dolewając cały czas bulion. Pęczotto musi być gęste i lekko al dente.
Dodaj zielony groszek i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Smacznego :)



20 komentarzy:

  1. Muszę spróbować, bo brzmi ultra pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Polecam gorąco :)

      Usuń
  2. brzmi nie tylko pysznie ale i zdrowo, chyba też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nazwa boska:D danie obłędne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł :) Ale ja bym mocno optowała za użyciem mrożonego groszku bo jest dużo bardziej wartościowy (i na dodatek ładniejszy) - masz coś przeciwko, żebym tak zmodyfikowała Twój przepis i pokazała na swoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mrożony jest znacznie lepszy pod każdym względem, ale akurat nie miałam ;)
      Przepis oczywiście możesz wykorzystać, ale jest to mój autorki pomysł więc prosze o wskazanie źródła inspiracji :)

      Usuń
    2. Oczywiście, że wskażę źródło inspiracji!

      Usuń
  5. bardzo ale to bardzo mi się to danie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz tylko zostaje wypróbować :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. Pęczotto wymiata:-) Muszę w końcu zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy tak nie jadłam ,ale zachęcająco wyglada i te składniki pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy jeszcze nie jadłam pęczaku, a to połączenie baaardzo mnie ciekawi :) tylko taka mała uwaga - pęczak może zawierać magnez, a nie magnes ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile mniej więcej kalorii ma to danie? Gramatura podana w przepisie ile to porcji? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń