

Bigos w wersji dietetycznej z indykiem i wędzonymi śliwkami. Niskokaloryczny, a dzięki dodatkowi suszonych grzybów i wędzonych śliwek bardzo aromatyczny. Naprawdę bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego i kalorycznego bigosu.
Polecam!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
600 g filetu z indyka
800 g kapusty kwaszonej
1/4 szklanki czerwonego wina
1 cebula
2 łyżki suszonych grzybów
8 wędzonych śliwek
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
5 łyżek sosu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy
Grzyby namocz w ciepłej wodzie, kapustę wypłucz jeśli jest bardzo kwaśna i lekko pokrój.
Indyka pokrój w kostkę. Cebulkę posiekaj i podsmaż na łyżeczce oliwy, dodaj indyka. Podsmaż chwile razem, dodaj kapustę, grzyby suszone z woda w której się moczyły, wino, sos pomidorowy, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około godzinę podlewając wodą w zależności od potrzeb, by kapusta się dusiła.
Dopraw do smaku.
1 porcja zawiera średnio:
energia: 312 kcal
białko: 33 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 6 g
tłuszcze: 12 g
cholesterol: 128 mg

Czy nadaje się dla cukrzyka?
OdpowiedzUsuń