piątek, 28 lutego 2014

Owsiany naleśnik fitness



Owsiany naleśnik fitness - pełen błonnika i pełnowartościowych składników. Pomysł podpatrzony w jednej z publikacji o fitnessie, zmodyfikowany wg moich smaków i preferencji. Lekki, a jednocześnie syty, i smaczny. Idealny przed treningiem. Zapewni energie na długi poranek.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
80 g płatków owsianych ( użyłam bezglutenowych)
20 g pestek słonecznika (lub rodzynek, żurawiny itp.)
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego (2%)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu i imbiru

Płatki wymieszać ze słonecznikiem i syropem z agawy. Odstawić na kilka minut.
Jajka ubić, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem wymieszać
Patelnie teflonową mocno rozgrzać. Wylać ciasto i usmażyć jako jeden, duży placek z obu stron(ja smażyłam bez dodatku tłuszczu).
Placek posypać cukrem brzozowym lub słodzikiem, świetnie smakuje posmarowany powidłami :)

 1 porcja zawiera średnio:

energia: 270 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 33 g
błonnik: 3,2 g
tłuszcze: 10,5 g
cholesterol: 185 mg


17 komentarzy:

  1. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, ale cudo! Robię dzisiaj koniecznie :)
    Mam tylko pytanie - smaży się go z obu stron? i na jak dużej patelni go smażyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. O i właśnie zauważyłam, że do przepisu wkradł się błąd - w składnikach nie ma jajek, a potem jest o ich ubijaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poprawiłam :) Smażyłam z obu stron na patelni do naleśników o średnicy około 30 cm - placek miał wymiary dokładnie dużego talerza ( przewracałam go na druga stronę przy pomocy tego talerza). I polecam gorąco, bo był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! Muszę koniecznie sobie taki przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetny pomysł! Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. posypać cukrem brzozowym.. jakie to musi być fajne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! ALe pyszna i zdrowa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno zrobię, bo to super pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tak, byl pyszny :) Robilam go kilka dni temu. Chociaz moj wygladal troche inaczej, ale zostal w calosci pozarty przez moich chlopakow, ja zalapalam sie tylko na gryza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeju wygląda mega;-) apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. płatki owsiane miele w młynku do kawy ,dodaję do tego jeszcze mielone orzechy i migdały...pyszne i pożywne i zdrowe !!!! Smaczniejsze od uwielbianych kiedyś naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Wooow! Robi wrażenie :) Jutro robię na wypasione śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń