piątek, 28 lutego 2014
Owsiany naleśnik fitness
Owsiany naleśnik fitness - pełen błonnika i pełnowartościowych składników. Pomysł podpatrzony w jednej z publikacji o fitnessie, zmodyfikowany wg moich smaków i preferencji. Lekki, a jednocześnie syty, i smaczny. Idealny przed treningiem. Zapewni energie na długi poranek.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
80 g płatków owsianych ( użyłam bezglutenowych)
20 g pestek słonecznika (lub rodzynek, żurawiny itp.)
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego (2%)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu i imbiru
Płatki wymieszać ze słonecznikiem i syropem z agawy. Odstawić na kilka minut.
Jajka ubić, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem wymieszać
Patelnie teflonową mocno rozgrzać. Wylać ciasto i usmażyć jako jeden, duży placek z obu stron(ja smażyłam bez dodatku tłuszczu).
Placek posypać cukrem brzozowym lub słodzikiem, świetnie smakuje posmarowany powidłami :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 270 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 33 g
błonnik: 3,2 g
tłuszcze: 10,5 g
cholesterol: 185 mg
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
Ooo, ale cudo! Robię dzisiaj koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie - smaży się go z obu stron? i na jak dużej patelni go smażyłaś?
O i właśnie zauważyłam, że do przepisu wkradł się błąd - w składnikach nie ma jajek, a potem jest o ich ubijaniu :)
OdpowiedzUsuńPoprawiłam :) Smażyłam z obu stron na patelni do naleśników o średnicy około 30 cm - placek miał wymiary dokładnie dużego talerza ( przewracałam go na druga stronę przy pomocy tego talerza). I polecam gorąco, bo był pyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniały! Muszę koniecznie sobie taki przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńposypać cukrem brzozowym.. jakie to musi być fajne w smaku!
OdpowiedzUsuńWow! ALe pyszna i zdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, bo to super pomysł!:)
OdpowiedzUsuńTak, tak, byl pyszny :) Robilam go kilka dni temu. Chociaz moj wygladal troche inaczej, ale zostal w calosci pozarty przez moich chlopakow, ja zalapalam sie tylko na gryza :)
OdpowiedzUsuńjeju wygląda mega;-) apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane miele w młynku do kawy ,dodaję do tego jeszcze mielone orzechy i migdały...pyszne i pożywne i zdrowe !!!! Smaczniejsze od uwielbianych kiedyś naleśników :)
OdpowiedzUsuńjak słodka pizza :D
OdpowiedzUsuńCześć:)
OdpowiedzUsuńChciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
www.twojasylwetka.cba.pl
pycha!
OdpowiedzUsuńWooow! Robi wrażenie :) Jutro robię na wypasione śniadanko :)
OdpowiedzUsuń