sobota, 1 lutego 2014

Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem



Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem - prosty, szybki i bardzo smaczny. Nie kruszy się, jest zwarty i lekko wilgotny. Do tego z dobroczynnym błonnikiem z babki płesznik. Polecam Wam gorąco :)

SKŁADNIKI:
100 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
200 g mąki owsianej bezglutenowej (np. Provena)
50 g nasion: babki płesznik (można zamiennie dać siemię lniane

50 g nasion słonecznika
1 płaska łyżka soli (ok. 8 g)
1,5 łyżki cukru (ok. 15g)
25 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych

 600 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Następnie ciasto wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach ok. 10 x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnie wyrównaj łyżką namoczoną w wodzie.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut ( ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 20 minut).
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 50 minut.
Studź na kratce.

1 kromka pieczywa (40g) zawiera 71 kcal




3 komentarze:

  1. też sama piekę chlebek już od ponad roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb stal sie moim uzaleznieniem. Wymienilam tylko make gryczana (nie lubie jej posmaku, zamienilam na wiecej owsianej, ryzowej oraz 100g innego bezglutenowego mixu) i dodaje pestki dyni. Pieke raz na tydzien, wychodzi swietny! Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń