Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem - prosty, szybki i bardzo smaczny. Nie kruszy się, jest zwarty i lekko wilgotny. Do tego z dobroczynnym błonnikiem z babki płesznik. Polecam Wam gorąco :)
SKŁADNIKI:
100 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
200 g mąki owsianej bezglutenowej (np. Provena)
50 g nasion: babki płesznik (można zamiennie dać siemię lniane
50 g nasion słonecznika
1 płaska łyżka soli (ok. 8 g)
1,5 łyżki cukru (ok. 15g)
25 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
600 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Następnie ciasto wymieszaj i przełóż do formy o wymiarach ok. 10 x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnie wyrównaj łyżką namoczoną w wodzie.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut ( ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na 20 minut).
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 50 minut.
Studź na kratce.
1 kromka pieczywa (40g) zawiera 71 kcal
też sama piekę chlebek już od ponad roku :)
OdpowiedzUsuńTen chleb stal sie moim uzaleznieniem. Wymienilam tylko make gryczana (nie lubie jej posmaku, zamienilam na wiecej owsianej, ryzowej oraz 100g innego bezglutenowego mixu) i dodaje pestki dyni. Pieke raz na tydzien, wychodzi swietny! Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń