czwartek, 6 lutego 2014
Roladki z bakłażana z marynowanym tofu
Roladki z bakłażana z marynowanym tofu - proste, efektowne i smaczne. Tofu można zastąpić dowolnym serem lub kawałkiem kurczaka, choć tofu zamarynowane w tego typu marynacie zyskuje zupełnie odmienny, ciekawy smak. Spróbujcie :)
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 op. tofu (150g)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
sezam
Tofu pokrój w plastry. Wymieszaj sos sojowy z sosem chilli i zamarynuj tofu. Odstaw na 30 minut.
Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie opłucz go i osusz.
Bakłażana usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej. Tofu pokrój na kawałki, ułóż na plastrach bakłażana i zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką.
Przygotowane roladki posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny pomysł ;) ale nie wiem czemu tofu do mnie nie przemawia :(
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) tofu jakiej firmy polecasz?
OdpowiedzUsuń