poniedziałek, 10 lutego 2014

Śniadanie mistrzów - kanapkowy ratatuj




Kanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych.
Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych grzankach. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp.

Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry.
Bakłażana posól i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Po tym czasie opłucz go i osusz.
Z pomidora usuń gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć warzywa. Duś je na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Schłodź i przechowuj w lodówce.

100 g zawiera średnio:

energia: 35 kcal
białko: 1,2 g
węglowodany: 5,5 g
błonnik: 1,9 g
tłuszcze: 1,7 g
cholesterol: 0 mg




Śniadanie mistrzów

7 komentarzy:

  1. Jakie kolorowe kanapeczki! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie i delikatnie! Z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie jest mistrzowskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kanapeczki to mi się podobają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności i jak mało kcal <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł :)))
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń