poniedziałek, 10 lutego 2014
Śniadanie mistrzów - kanapkowy ratatuj
Kanapkowy ratatuj czyli duszone warzywa, które smakują nie tylko jako danie główne na ciepło, ale są doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych.
Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych grzankach. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp.
Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry.
Bakłażana posól i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Po tym czasie opłucz go i osusz.
Z pomidora usuń gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć warzywa. Duś je na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Schłodź i przechowuj w lodówce.
100 g zawiera średnio:
energia: 35 kcal
białko: 1,2 g
węglowodany: 5,5 g
błonnik: 1,9 g
tłuszcze: 1,7 g
cholesterol: 0 mg
Etykiety:
bakłażan,
bez glutenu,
bez laktozy,
bez mąki,
bez mięsa,
bez mleka,
bez pszenicy,
cukinia,
dla wegetarian,
papryka,
pasty do kanapek,
śniadania,
warzywa na ciepło
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie kolorowe kanapeczki! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńApetycznie i delikatnie! Z wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie jest mistrzowskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTakie kanapeczki to mi się podobają :D
OdpowiedzUsuńSame pyszności i jak mało kcal <3
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :)))
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/