wtorek, 4 lutego 2014

Zapiekanka z kaszy gryczanej i bakłażana



Zapiekanka z kaszy gryczanej i bakłażana, z dodatkiem mięsa z indyka. Zdrowe , lekkie i pełnowartościowe danie. Kasz gryczana nieprażona  jest lekkostrawna, zawiera około 50% więcej składników odżywczych w porównaniu do kaszy prażonej. Bogata jest w białko (aminokwasy lizyna i tryptofan)  potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B, mangan,żelazo kwas foliowy. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa rozgrzewająco. Gryka jest dobrym źródłem błonnika, zatem oczyszcza i wzmacnia jelita. Działa zasadotwórczo na organizm.Samo zdrowie :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g kaszy gryczanej nieprażonej
200 g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
2 puszki pomidorów
1 bakłażan
1 łyżka oleju

3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, chilli



Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Następnie opłucz go, wytrzyj ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelnii grillowej lub teflonowej ( bez tłuszczu).
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulkę, zeszklij. Następnie dodaj indyka i podsmaż. Gdy mięso się zetnie dodaj pomidor z puszki.Duś na małym ogniu około 15 minut. Dopraw do smaku.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę kaszy, a na niej warstwę grillowanego bakłażana. Na bakłażana nałóż mięso z sosem, a następnie resztę kaszy. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym i obłóż plastrami mozzarelli.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Podawaj natychmiast.

1 porcja  zawiera średnio:

energia: 446 kcal
białko: 40 g
węglowodany: 55 g
błonnik: 8,5 g
tłuszcze: 11 g
cholesterol: 60 mg





15 komentarzy:

  1. Nigdzie nie widziałam nieprażonej kaszy gryczanej. Może jakaś podpowiedz gdzie ją dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję ta kaszę w sklepach on line ze zdrową żywnością, Allegro, ale widziałam także na półkach w sieciach Piotr i Paweł, Selgross.
      Dość dobre ceny maja tutaj: http://zdrowejedzonko.pl/

      Usuń
    2. Bardzo łatwo ją dostać w dużych supermarketach, Społemach oraz na każdym targu :)

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda:) I wydaje się prosta w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny pomył zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dopiero co zjadłam obiad a już mam ochotę na Twoją propozycję:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super propozycja :) Jak ja uwielbiam kasze i to w formie zapiekanki :) Zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie smaków! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm wygląda rewelacyjnie ;) świetny pomysł na takie podanie kaszy ;)
    na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry przepis i nawet go nie schrzaniłem! Polecam na 2gi dzień diety. Ehhh..

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre,zrobiłam jednak z prażoną kaszą, wyszło super ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne,ja również zrobiłam z kaszy prazonej.Moj syn niejedek zjadł ze smakiem i poprosił o dokładkę ☺

    OdpowiedzUsuń