piątek, 14 lutego 2014

Sałatka z brokułem, fasolką szparagową i ciecierzycą





Sałatka z brokułem, fasolką szparagową i ciecierzycą. Z dodatkiem tofu lub sera feta - pyszny, zdrowy i zbilansowany posiłek, który z powiedzeniem może zastąpić danie obiadowe. Świetny na lunch do zapakowanie do pracy. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI na 1 porcje:
1 mały brokuł
6 pomidorków koktajlowych
200 g konserwowej fasolki szparagowej
3 łyżki gotowanej lub konserwowej ciecierzycy
1 łyżka pestek słonecznika
50 g tofu lub sera feta light
sól, świeżo zmielony pieprz
dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy dijońskiej, 1 łyżeczka miodu

Brokuła podziel na różyczki  ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Przestudź.
W miseczce wymieszaj brokuły, przekrojone na pół pomidorki, odsączoną fasolkę szparagową oraz ciecierzycę. Na wierzch posyp podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i ułóż pokrojone w kostkę tofu lub ser feta. Lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
W szklance dokładnie wymieszaj wszystkie składniki dressingu i polej sałatkę przed podaniem.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 359 kcal
białko: 20 g
węglowodany: 36 g
błonnik: 13 g
tłuszcze: 12 g
cholesterol: 35 mg




4 komentarze:

  1. Samo zdrowie ;)

    Z okazji WALENTYNEK przesyłam wirtualne "<3" :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba! Uwielbiam kolorowe sałatki. Jak dla mnie idealna na lekki lunch, czy kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cały czas szukam inspiracji do nowych połączeń sałatkowych,także przepis ten na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń