środa, 31 października 2012

Ciastka dietetyczne dyniowe, bez mąki i białego cukru






Ciastka dietetyczne - bez mąki, białego cukru, z symbolicznym dodatkiem dobrej oliwy z oliwek.
Po wielkim sukcesie ciastek na musie jabłkowym postanowiłam spróbować z dynią. Skoro wyszły z jabłkami, bananami to musiały wyjść też z musem dyniowym. Takie ciastka to zdrowa i lekka przekąska - pełne płatków owsianych, otrębów i orzechów.
Ciastka są miękkie i wilgotne. Słodycz bez większych wyrzutów sumienia - oczywiście wszystko z umiarem ;)
Polecam Wam bardzo gorąco!

PRZYPOMINAM TEŻ O TRWAJĄCYM KONKURSIE - SZCZEGÓŁY TUTAJ. ZAPRASZAM DO UDZIAŁU :)



SKŁADNIKI:
500 ml musu z dyni (ugotowałam dynię, odcedziłam dobrze i zmiksowałam blenderem na mus)
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam MONINI extra vergine)
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów pszennych granulowanych truskawkowych Kupiec
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1/2 szklanki cukru brzozowego (zamiennie: fruktoza, stewia)



W wysokim naczyniu wymieszaj mus z dyni, jajka, aromat i oliwę z oliwek.
Wszystkie suche składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką (bez użycia miksera).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj ciastka, lekko spłaszczaj.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Poczekaj aż ciastka trochę przestygną i zdejmij z blaszki.

SMACZNEGO :)



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciastka, które można jeść bezkarnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być przepyszne! a dodatkowo zdrowe, po prostu idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak mają dynię, to już mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio mam fazę na dynie, mogłabym jeść non-stop, bardzo mi się te ciasteczka podobają :D

    OdpowiedzUsuń