środa, 24 października 2012

Szybki kurczak po chińsku



Lekka, szybka i prosta potrawa. Kurczak w sosie sojowym, z warzywami chińskimi, podany z dodatkiem ryżu jaśminowego .Idealna potrawa gdy brak nam czasu na gotowanie. Kurczaka można zrobić w większej ilości i gotowe danie zamrozić w porcjach.
Smaczne, lekkie i możemy je modyfikować do woli. Polecam.


SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
ulubione przyprawy, u mnie:czosnek, pieprz, papryka ostra, papryka chilli, imbir,
1 op. mrożonej mieszanki warzyw chińskich
Sos słodki chilli np. Tao Tao
olej do smażenia - używam z pestek winogron Monini


Pierś kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Wlej sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Podsmaż cały czas mieszając. Następnie dodaj mieszankę mrożonych warzyw chińskich (wcześniej nie rozmrażaj) i wymieszaj z kurczakiem. Duś na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut.
W razie konieczności dopraw - ja na tym etapie dolewam spora ilość sosu słodkiego chilli. :)

Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.




9 komentarzy: