środa, 3 października 2012

Sałatka z figami i awokado



Moja ulubiona sałatka z figami. Połączenie słodkich fig z serem mozzarella, miękkim awokado. Sałatka podana na liściach szpinaku, ale równie dobrze komponuje się z mixem młodych sałat czy roszponką. Całość dopełniają przyprażone orzeszki pinii i miodowy dressing. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI:
1 op. świeżego szpinaku (opcjonalnie sałaty)
1/2 miękkiego awokado
1 kulka mozzarelli
3 figi
2 łyżki orzechów pinii
dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oliwy



Na talerzu poukładaj szpinak lub sałatę. Awokado obierz i wraz z mozzarellą pokrój w półplasterki. Figi pokrój w ćwiartki lub ósemki.
Na szpinaku poukładaj awokado, figi, mozzarellę.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
W szklaneczce rozmieszaj miód z octem, dolej olej i dobrze wymieszaj.
Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.




7 komentarzy:

  1. kusicie tymi figami ach kusicie:) muszę spróbować coś z nich upichcić:) pyszna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. TAką sałatkę jadam często, ale bez fig. Koniecznie muszę spróbować z ich udziałem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tylko raz (miesiąc temu) trafiłam w sklepie na świeże figi. Gdzie wy je kupujecie:P

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna a do tego pyszna i zdrowa

    OdpowiedzUsuń