piątek, 26 października 2012
Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym
Millefoglie z bakłażana czyli bakłażan z mozzarellą w sosie pomidorowym. Kolejna moja wariacja z bakłażanem w wersji "odchudzonej".
Danie bardzo lekkie, łatwe i bardzo smaczne....Polecam!
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
1 łyzka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka
Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścł wodę. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym, smarujemy bardzo deliktanie oliwą (ja używam pędzelka do tego) i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na kilka minut na ręcznik papierowy.
Mozzarelę kroimy na plastry. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli. Dekorujemy bazylią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne... Uwielbiam tę rozpuszczającą się mozzarellę na warzywach :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie, jak na razie używałem bardzo mało bakłażana w kuchni, ale to połączenie mi się podoba, pzdr
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam wszystko z bakłażanem :)
OdpowiedzUsuńidealne danie dla mnie!:)
OdpowiedzUsuńpycha!
pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpychotka;)
OdpowiedzUsuń