piątek, 26 października 2012

Millefoglie - bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym


Millefoglie z bakłażana czyli bakłażan z mozzarellą w sosie pomidorowym. Kolejna moja wariacja z bakłażanem w wersji "odchudzonej".
Danie bardzo lekkie, łatwe i bardzo smaczne....Polecam!


SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
1 łyzka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka



Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścł wodę. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym, smarujemy bardzo deliktanie oliwą (ja używam pędzelka do tego) i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na kilka minut na ręcznik papierowy.
Mozzarelę kroimy na plastry. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli. Dekorujemy bazylią.



6 komentarzy:

  1. Pyszne... Uwielbiam tę rozpuszczającą się mozzarellę na warzywach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smacznie, jak na razie używałem bardzo mało bakłażana w kuchni, ale to połączenie mi się podoba, pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Uwielbiam wszystko z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń