poniedziałek, 15 października 2012

Filet z łososia na szpinaku




Propozycja na bardzo lekkie, aromatyczne i zdrowe danie. Łosoś w tej postaci naprawdę smakuje wyśmienicie!


SKŁADNIKI:
1 filet z łososia ze skórą
szpinak baby
1/4 szklanki białego wina
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 gałązka rozmarynu



Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem i obtocz w niej łososia. Pozostaw tak rybę na minimum pół godziny.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i połóż rybę (na suchej patelni). Obsmaż lekko z dwóch stron, a następnie połóż filet na patelni skórą do dołu, wlej wino i duś na małym ogniu około 7-8 minut.W razie konieczności dolej odrobinę wina.
Zdejmij rybę z ognia, przełóż na talerz ze szpinakiem i natychmiast podawaj.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia i rukolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie jak rukola jest szpinakiem.;(
      Marek

      Usuń
  2. jadłam wczoraj na obiad, to moja ulubiona rybka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj to musiało być smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest rukola? A nie szpinak baby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że szpinak! Już poprawiłam!
      Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń