Pieczone gruszki to moje niedawne odkrycie i bardzo żałuję, że tak późne! Smakują po prostu wspaniale. Skóra robi się miękka, miąższ jest delikatny, słodki i lekko ziarnisty. W połączeniu z orzechami i ricottą polaną miodem to po prostu danie bogów...
Idealne na deser, a w moim przypadku z dodatkiem płatków owsianych cudowne drugie śniadanie. Pieczone gruszki polecam gorąco z każdymi dodatkami i o każdej porze dnia.
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
2 duże i twarde gruszki
8 dużych łyżek sera ricotta
2 jabłka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
płynny miód
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Gruszki przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wykrój gniazda nasienne.
Włóż owoce do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na około 12-14 minut.
Lekko przestudź - ja wyjęłam je z piekarnika i czekałam 10 minut.
Jabłka obierz, pokrój i wrzuć do małego rondelka. Zalej 1/4 szklanki wody i zagotuj. Następnie dodaj płatki owsiane, pomieszaj i duś razem z jabłkami do uzyskania musu. Mus jabłkowy zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj. Jeśli uważasz to za konieczne - dosłodź do smaku.
Upieczone gruszki wyjmij z piekarnika, w zagłębienie włóż po łyżce musu jabłkowego z płatkami, a na wierzchu po 2 łyżki serka ricotta. Całość polej miodem.
Podawaj ciepłe.
Smacznego :)

Ale pyszności serwujesz :) Ricotta i gorące gruszki to musi być dopiero smaczne połączenie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekane gruszki! z tym serkiem muszą smakować naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł:) dzięki za inspirację, bo gruszek jeszcze nie zapiekałam;) ale apetycznie wyglądaja:)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie, na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńo jakie apetyczne połączenie!
OdpowiedzUsuńsłodko;)
OdpowiedzUsuńo mniam, idealne na jesienne wieczory ;)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie,uwielbiam gruszki:)zapraszam do siebie na placki gryczane wg.kuchni Lidla.
OdpowiedzUsuńWierzę że boskie, kocham ricottę z orzechami, na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńpieczona musi być pyszna i jeszcze ten dodatek serka ;)
OdpowiedzUsuńNiestety gruszka za twarda mi wyszła, ale tak mi smakowała ta owsianka jabłkowa z ricottą i orzeszkami i miodkiem mmmmm ! Rewelacja! Na pewno wrócę do tego przepisu, tylko już skupię się na gruszce. Ah! Idę przeglądać dalej bloga! ♡
OdpowiedzUsuń