wtorek, 9 października 2012

Pieczone gruszki z serem ricotta


Pieczone gruszki to moje niedawne odkrycie i bardzo żałuję, że tak późne! Smakują po prostu wspaniale. Skóra robi się miękka, miąższ jest delikatny, słodki i lekko ziarnisty. W połączeniu z orzechami i ricottą polaną miodem to po prostu danie bogów...
Idealne na deser, a w moim przypadku z dodatkiem płatków owsianych cudowne drugie śniadanie. Pieczone gruszki polecam gorąco z każdymi dodatkami i o każdej porze dnia.


SKŁADNIKI (na 2 osoby):
2 duże i twarde gruszki
8 dużych łyżek sera ricotta
2 jabłka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
płynny miód


Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Gruszki przekrój wzdłuż i za pomocą łyżeczki wykrój gniazda nasienne.
Włóż owoce do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na około 12-14 minut.
Lekko przestudź - ja wyjęłam je z piekarnika i czekałam 10 minut.
Jabłka obierz, pokrój i wrzuć do małego rondelka. Zalej 1/4 szklanki wody i zagotuj. Następnie dodaj płatki owsiane, pomieszaj i duś razem z jabłkami do uzyskania musu. Mus jabłkowy zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj. Jeśli uważasz to za konieczne - dosłodź do smaku.
Upieczone gruszki wyjmij z piekarnika, w zagłębienie włóż po łyżce musu jabłkowego z płatkami, a na wierzchu po 2 łyżki serka ricotta. Całość polej miodem.
Podawaj ciepłe.

Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Ale pyszności serwujesz :) Ricotta i gorące gruszki to musi być dopiero smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekane gruszki! z tym serkiem muszą smakować naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały pomysł:) dzięki za inspirację, bo gruszek jeszcze nie zapiekałam;) ale apetycznie wyglądaja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie, na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie apetyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. o mniam, idealne na jesienne wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszniutkie,uwielbiam gruszki:)zapraszam do siebie na placki gryczane wg.kuchni Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wierzę że boskie, kocham ricottę z orzechami, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. pieczona musi być pyszna i jeszcze ten dodatek serka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety gruszka za twarda mi wyszła, ale tak mi smakowała ta owsianka jabłkowa z ricottą i orzeszkami i miodkiem mmmmm ! Rewelacja! Na pewno wrócę do tego przepisu, tylko już skupię się na gruszce. Ah! Idę przeglądać dalej bloga! ♡

    OdpowiedzUsuń