wtorek, 30 października 2012
Lekki i zdrowy deser dyniowy!
Lekki, smaczny i zdrowy deser z dodatkiem musu dyniowo - jabłkowego. Jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dyni!
Deser możemy jeść na podwieczorek, ale także jako pełnowartościowe śniadanie.
Pięknie wygląda, jest słodki, zdrowy, pyszny i dietetyczny :)
Polecam!
SKŁADNIKI:
200 g dyni
1 duże jabłko
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów granulowanych
1 łyżka orzechów włoskich]
3 łyżki cukru brzozowego lub fruktozy
2 goździki
szczypta cynamonu
miód do smaku
Dynie pokrój w kostkę, zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i goździki. Gotuj do miękkości – około 20 minut. Odlej wodę i wyjmij goździki.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka dodaj do dyni i podduś razem do miękkości.
Następnie zmiksuj owoce i ostudź.
Jogurt naturalny posłodź łyżeczka miodu.
W szklaneczce lub słoiku nałóż warstwę musu, 2 łyżki płatków osianych i warstwę jogurtu. Następnie nakładamy kolejne 2 warstwy mus dyniowy, płatki i jogurt.
Wierzch deseru posypujemy otrębami granulowanymi i orzechami.
Podajemy schłodzony.
SMACZNEGO :)
PRZYPOMINAM O NOWYM KONKURSIE NA BLOGU Z REWELACYJNYMI NAGRODAMI - szczegóły TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudnie podany :) W smaku zapewne też nie zawodzi, póki mam dynię, będę praktykować :D
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda , dyniowego deserku jeszcze nie jadłam ;d
OdpowiedzUsuńpychotka;)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje w tym słoiczku:) lubię takie desery, wolę zjeść czasami taki niż kawał ciasta kremowego ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńjuż mam ochotę szamać taki deserek ze słoika na uczelni ;) pewnie zagryzłabym jakimś sorbetem z Grycana, bo: 1)mam bzika na ich pinkcie, 2)lubię kontrasty ;)
OdpowiedzUsuńW tym słoiczku aż się prosi o zabranie do pracy czy szkoły :-) Ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPowiesiłam Cię u siebie na blogu, żeby być na bieżąco z Twoimi pysznościami :-)
cudnie sie prezentuje w tym słoiku:) zamknąć, postawić przed sobą i patrzeć, bo jeść szkoda;)
OdpowiedzUsuńefektowny :)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada ;) tylko gdzie ja dostane cukier brzozowy? a myslisz, ze na góre mozna machnąć lody? np ozrechowe :>? bo grycan robi takie, ze nie moge sie oprzec :>:> a co za różnica lody czy normalne :>
OdpowiedzUsuń