niedziela, 17 marca 2013
Konkurs urodzinowy !
Obiecałam konkurs z atrakcyjnymi nagrodami i oto mam przyjemność ogłosić Pierwszy Konkurs Urodzinowy bloga "Kuchnia w wersji light". Mam nadzieję, że nagrody i cały konkurs się Wam spodobają :) Niektórych pozycji książkowych myślę, ze nie muszę reklamować :)
Nagrodami są następujące książki:
1. Jamie Oliver "30 MINUT W KUCHNI"
2. "WIELKA KUCHNIA WŁOCH"
3. Grzegorz Łapanowki "SMAKUJE"
4. G. McKeith "JESTEŚ TYM CO JESZ"
5. " Dom dla Alergika"
6. "Nie zadręczaj się drobiazgami, kobieto"
Zasady:
1. Przygotuj lekkie i zdrowe danie wg swojego pomysłu lub skorzystaj z przepisów na blogu. Zrób zdjęcie dania wraz z dołączoną obok karteczką z napisem „Pierwsze urodziny bloga Kuchnia w wersji light”. Karteczka z napisem musi być widoczna na zdjęciu.
2. Przepis na danie wpisz w komentarzach do tego posta, a zdjęcie wyślij mailem pod adres: pomidoribazylia@gmail.com
Byłoby mi miło gdybyście napisali mi kilka słów - jakie przepisy najbardziej lubicie na blogu i jakie chcecie czytać, ale nie jest to warunkiem koniecznym.
3.Zdjęcie potrawy może być zrobione telefonem – jakość zdjęcia nie będzie oceniana.
4. Proszę by do maila była napisana zgoda, że godzicie się na publikacje zdjęcia i przepisu na moim profilu facebookowym oraz w razie wygranej na publikację przepisu i zdjęcia na blogu "Kuchnia w wersji light".
5. Można przesłać dowolną ilość przepisów.
6. Zgłoszenia można nadsyłać do dnia: 31.03.2013
7. Laureatów konkursu wybiorę osobiście wraz z wybranym przeze mnie rodzinnym jury :)
8. Laureatów ogłoszę w osobnym poście na blogu do dnia: 04.04.2013 r.
9. W przypadku bardzo dużej ilości zgłoszeń rozpatrzę dołożenie dodatkowych nagród :)
10. Będzie mi miło jeśli polubicie mój profil na FB, ale nie jest to warunkiem koniecznym. Profil można polubić np. tutaj.
Zapraszam serdecznie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oo.. bardzo chętnie wezmę udział :)już masz jedną uczestniczkę
OdpowiedzUsuńo, lubię konkursy! lubię wymyślać takie lekkie dania! więc piszę się na tę zabawę, zdecydowanie :))
OdpowiedzUsuńJa też się pisze :) więc jest nas 3 :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł ;D Zaczynam się zastanawiać jaki przepis wybrać C:
OdpowiedzUsuńPoniedziałkowa owsianka wiosnę przywołująca!
OdpowiedzUsuńPotrzeba nam:
płatki owsiane górskie (u mnie 3 łyżki)
szklanka wody + pół szklanki mleka odtłuszczonego
szczypta soli
mrożone truskawki (najlepsze te z zeszłego roku, jak się jeszcze jakieś ostały)
serek wiejski lekki
migdały
1/4 awokado
łyżeczka miodu
Przygotowanie: Zagotowuję szklankę wody, wsypuję płatki owsiane i szczyptę soli. Gotuję 2 min, dolewam mleka i pozwalam się gotować ok. 7/8 min. W osobnym garnuszku: wrzucam mrożone truskawy, podlewam odrobiną wody i pozwalam im tam pobyć na ogniu ok 5 min- truskawki się rozmrażają i powstaje cudowny truskawkowy sosik. Do gotującej się owsianki wlewam połowe sosiku i truskawek i łyżeczkę miodu - gotuję całość minutkę lub dwie. Całość wlewam do miseczki, na wierzchu polewam serkiem wiejskim, resztą truskawek i sosikiem, dekoruję migdałami i kawałeczkami awokado i zajadam się co jakiś czas dodając jeszcze trochę serka wiejskiego! :)
Przepis na jabłkową owsiankę ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 średniej wielkości jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
Szklanka soku jabłkowego (najlepiej użyć tego naturalnego, prawdziwego, ale mi musi niestety wystarczyć ten z kartonu ;( )
Płatki owsiane (u mnie 3 i pół łyżki)
Przygotowanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. (osobiście ścieram na małych oczkach, ale można też na tych większych) Sok zagotować w małym garnku, wsypać do niego płatki owsiane i poczekać, aż rozmiękną. Kiedy mikstura zacznie delikatnie bulgotać dodajemy starte wcześniej jabłko i cynamon. Całość gotujemy jeszcze chwilę i gotowe! ;)
Lekka fasolówka w grahamce
OdpowiedzUsuńskładniki
1 puszka fasolka biała,
4 szt ziemniaki,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
uniwersalna przyprawa
pieprz biały
1 łyżka masła,
5 szt bułki grahamki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy. W dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną marchewkę . ziemniaki, cebule i czosnek. Podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gotujemy na małym płomieniu tak długo aż ziemniaczki się prawie rozpadną . Dodajemy odcedzona fasolkę i doprawiamy majerankiem . Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem. Z bułki odcinamy górę lekko wydrążamy i wkładamy do piekarnika podgrzewamy aby była chrupka. Nalewamy zupę i podajemy.
ZUPA KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 5 dojrzałych pomidorów (ja użyłam teraz tych z puszki, ale w lato robię ze świeżych)
- 3 duże czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pół szklanki wody, łyżeczka oliwy
- ulubione przyprawy: ja dodaję: Suszoną bazylię, suszone oregano, słodką paprykę, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
1.Myję papryki, kroję i oczyszczam z nasion. Następnie rozkładam je (pokrojone na kawałki, skórą do góry) na papierze do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 st.
2.Kroję cebulę i podduszam ją na patelni z odrobiną oliwy.
3.W garnku (w którym docelowo będzie zupka) nalewam około pół szkl. Wody i grzeje ją. Zanim zacznie się gotować dodaję do niej pokrojone pomidory bez skórki.
4.Wyjętą z piekarnika i ostudzoną paprykę obieram ze skórek (odchodzi z łatwością). Dodaję ją do garnka.
5.Następnie dodaję cebulkę i zmiażdżony czosnek.
6.Wszystko chwilkę gotuję a następnie blenduję.
7.Doprawiam
8.I Gotowe! :)
Ps. Moja zupka wychodzi dosyć pikantna, ale taką lubię.
ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM - lekko i kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńSkładniki
1 duża papryka
1 średni pomidor
40 g kaszy kuskus
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki mrożonej zielonej fasolki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz i słodka papryka w proszku - do smaku
opcjonalnie: 1 jajko na każdą połówkę papryki
oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.
W misce wymieszać przygotowany kuskus, pomidora, groszek, fasolkę, zioła i łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Wnętrze każdej połówki papryki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć.
Wypełnić papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45 minut.
Wersja z jajkiem: Każde jajko wbić do filiżanki, nie uszkadzając żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać jajko na paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie "na miękko".
Smacznego!
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I MANGO
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 opakowania mieszanki sałat
1/2 mango
50 g łososia sałatkowego
kilka orzechów laskowych
sos: 2 łyżeczki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Sałaty rozkładamy na talerzu, dodajemy resztę składników, polewamy sosem.
Smacznego!
ZDROWA KANAPKA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
kromka chleba żytniego
chudy biały ser
domowy chrzan
sałata
plaster szynki drobiowej
pomidor
Wykonanie:
Kromkę smarujemy białym, chudym serkiem i chrzanem, kładziemy sałatę, szynkę i pomidor. Zjadamy. Popijamy zieloną herbatką.
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: OWSIANKO-MANNA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OWOCAMI
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
po 2 duże łyżki płatków owsianych, otrębów owsianych i żytnich, kaszy manny
10 suszonych śliwek pokrojonych
owoce wg upodobania
Wykonanie: Wodę i mleko zagotowujemy wraz z kaszą, otrębami, płatkami i śliwkami do pożądanej konsystencji. Podajemy z owocami.
ZDROWE CIASTECZKA BANANOWE BEZ CUKRU, MĄKI I MASŁA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 dojrzałe banany
1 jajko
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
niecałe pół szklanki żurawiny lub rodzynków wcześniej namoczonych
Wykonanie:
Banany rozgniatamy, łączymy z jajkiem i olejem. Dobrze mieszamy. Dodajemy płatki, otręby, wiórki, żurawinę, przyprawy i mieszamy. Formujemy rękoma małe kuleczki (1 ciasteczko to 1 łyżeczka) i kładziemy na blachę wyłożoną papierem lub silikonową podkładką. Lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 25 minut, ale to zależy od piekarnika. Polecam, są naprawdę rewelacyjne!
LEKKA ZUPA-KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM
OdpowiedzUsuńSkładniki na ok. 2 litry zupy
1 kg marchwi (ok. 7 sporych marchewek)
3 cebule
30 g imbiru
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l wywaru warzywnego (przepis niżej)
skórka starta z połowy pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)
sok wyciśnięty z pomarańczy (całej lub połowy - wedle uznania)
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni, crema di balsamico
Przygotowanie
Wywar warzywny: Włoszczyznę (5 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por) umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać 2 cebule i pokroić na ćwiartki. 4-5 ząbków czosnku przekroić na pół (nie trzeba obierać). Wszystko zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać kilka suszonych listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę kolorowego pieprzu w ziarnach. Zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem ok. 45-60 minut do czasu, aż warzywa zmiękną i wypuszczą cały smak do płynu. W połowie czasu gotowania posolić. Gotowy wywar odcedzić. Z pozostałych jarzyn można przygotować sałatkę. Wywar można przygotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu (podobno dobrze mu to robi).
Zupa:
Marchewki obrać i pokroić w kostkę lub talarki.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i odstawić, a pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok.
Podgrzać wcześniej przygotowany wywar i trzymać go na małym ogniu.
W garnku o grubym dnie (na tyle dużym, żeby zmieściła się cała zupa) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać masło i poczekać, aż zacznie się pienić.
Dodać cebulę i podgrzewać 3-4 minuty, aż się zeszkli.
Dodać imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko razem przez 2 minuty.
Dolać sok wyciśnięty z całej pomarańczy.
Zawartość garnka zalać wywarem.
Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut).
Poczekać, aż zupa trochę ostygnie i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ponownie podgrzać i sprawdzić pod kątem przyprawienia.
Propozycja podania:
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Kromki chleba natrzeć oliwą z pestek dyni i zapiekać w nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez 3-5 minut.
Zupę rozlać do misek. Na środku zrobić kleks z jogurtu greckiego. Polać kilkoma kroplami crema di balsamico. Posypać uprażonymi pestkami dyni i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Podawać z gorącymi grzankami.
Smacznego!
Śniadanie – Jogurt z owocami, orzechami i musli
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
1 kiwi
½ mango
200g jogurtu greckiego
4 łyżki musli
1 garść orzechów włoskich
W szklankach ułożyć kolejno warstwami: po 2 łyżki musli, jogurt, plastry kiwi, jogurt, mango posiekane drobno w kostkę, jogurt, orzechy włoskie.
Obiad – filet z piesi kurczaka z kaszą kuskus oraz kiełkami rzodkiewki z mango
1 filet z piersi kurczaka
Kasza kuskus
½ opakowania kiełków rzodkiewki
¼ mango
Filet ponacinać nożem w poprzek. Następnie doprawić solą, przyprawą do kurczaka i czerwoną papryką. Piec zawinięty w folię aluminiową ok. 40 min w temperaturze 200C. Kaszę kuskus przygotować wg opisu na opakowaniu. Mango pokroić w plastry i ułożyć na kiełkach rzodkiewki.
Deser – ciasto marchewkowe wg lekkowkuchni.pl
SKŁADNIKI:
400 g obranej marchwi
1 jabłko (ok. 150g)
300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa typ 2000)
170 g ksylitolu (można zastąpić trzcinowym)
100 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
20 g sody oczyszczonej
4 jajka
180 g oleju (użyłam z pestek winogron)
150 g maślanki
polewa:
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego (użyłam Delfiko na serniki)
2 łyżki jogurtu naturalnego
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Orzechy posiekaj.
W misce umieść wszystkie suche składniki i wymieszaj. W wysokim naczynie umieść olej, jajka i maślankę i wymieszaj widelcem.
Połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchew i jabłko i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni, (piekłam na termoobiegu).
Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Serek wymieszaj z jogurtem i rozsmaruj na cieście. Dowolnie udekoruj.
Kolacja –owsianka wg lekkowkuchni.pl
SKŁADNIKI:
3 łyżki płatków owsianych Kupiec
1 łyżka otrębów owsianych Kupiec
1 szklanka mleka (u mnie ryżowe)
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
ew. miód , cukier brzozowy do smaku
Płatki owsiane i otręby umieść w garnku, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości -ok. 5-6 minut.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do owsianki, wymieszaj i podgotuj jeszcze minutę. Przypraw cynamonem i ew. miodem.
Kanapki z białym serkiem i kiełkami
OdpowiedzUsuńBiały ser mieszam z jogurtem naturalnym, przyprawiam solą i pieprzem. Można dodać szczypiorek, rzodkiewkę czy ogórka kiszonego.
Chleb smaruję twarogową pastą, posypuję obficie kiełkami rzodkiewki i lucerny, szczypiorkiem oraz kładę kawałek ogórka.
Słodko-ostra zupa pomidorowa
OdpowiedzUsuńNa 3l zupy potrzebne będą:
- 2 słoiczki własnego przecieru pomidorowego (lun ok. 8 obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów)
- 2 jabłka
- 4 cienkie plasterki papryczki chili
- 2 marchewki
- pęczek pietruszki
- pestki słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- makaron lub ryż
- bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy
- jogurt naturalny
Do bulionu warzywnego wrzucam marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Po 15 min dodaję pomidory, potarkowane jabłko i papryczki chili. Gdy już zupa nabierze intensywnego smaku, zmniejszam ogień i dorzucam makaron (ja akurat miałam spaghetti).
W między czacie na suchej patelni podsmażam pestki słonecznika oraz czosnek.
Gdy makaron już się ugotuje, dodaję czosnek ze słonecznikiem, pietruszkę oraz jogurt naturalny.
Pstrąg faszerowany z pieczonymi ziemniaczkami
OdpowiedzUsuń- 2 pstrągi
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów + olej
- masło
- czosnek
- sól morska
- pieprz ziołowy
- ziemniaki
- cytryna
Na patelni podsmażam posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku i suszone pomidory. W między czasie do 2 łyżek masła dodaję posiekany czosnek i sól. Nacieram nim ryby, a do środka wkładam farsz cebulowy.
Całe, obrane ziemniaki gotuję przez około 10 min. Po wyjęciu przekrajam je na 4 połówki i przyprawiam solą oraz pieprzem ziołowym. Smaruję je olejem, w którym marynowały się suszone pomidory i piekę je przez ok. ponad godzinę w temp. 180 stopni Celsjusza (termo obieg).
25 minut przed końcem wkładam do piekarnika pstrągi.
Po tym czasie ziemniaki i pstrąg są gotowe.
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną
OdpowiedzUsuńSkładniki (dla 2 osób):
- kasza gryczana
- 6 większych pieczarek
- 2 cukinie
- jedna cebulka
- kulka sera mozarella light
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
1.Gotuje kasze gryczaną (według przepisu na opakowaniu). Jedną torebkę.
2.Na patelni smażę pokrojone drobniutko pieczarki z cebulką, solę, pieprzę i doprawiam do smaku.
3.Myję , kroje na pół i drążę obie cukinie.
4.Mieszam kasze z farszem z pieczarek i cebulki.
5.Dodaję posiekaną na kawałeczki mozarellę.
6.Zapiekam w 180 st. Ok 30 minut. (Termoobieg).
Grillowana pierś kurczaka z kwaśno-pieprzowym smaczkiem.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- pierś kury (150-200g na porcję)
- limonki (1-2 sztuk)
- kolorowy świeżo-mielony pieprz
- łyżeczka(!) oliwy
Przygotowanie:
1. Na patelni podgrzewamy oliwę.
2. Pierś kury dzielimy w poprzek, by uzyskać dwa cieńsze steki kurczakowe (szybciej się zrobią i będą miały przypieczoną lekko wierzchnią warstwę)
3. Z każdej strony doprawiamy kurczaka pieprzem.
4. Patelnię podgrzewamy na maksimum i wrzucamy steki na rozgrzaną oliwę
5. W międzyczasie (wymytą!) limonkę dzielimy na cztery części i wrzucamy na talerz.
6. Kurczak szybko się robi, ale żeby lepiej wyszedł należy obracać strony, z których się opala na patelni. Dlatego przewracamy mięsko co minutę, do momentu gdy z boku nie zobaczymy, iz nie ma oznak surowości oraz do momentu, aż pojawią się mocniejsze oznaki opalenizny kurczaka.
7. Teraz tylko przerzucamy mięcho na talerze (Polecam jeszcze lekko spruszyć pieprzem) i zajadamy się.
8. Smacznego!
P.S. Mój ulubiony sposób to wyciskam 1/4 limonki na kurczaka, a pozostałe 3/4 zjadam (bez skórki oczywiście). Szczypie w język, ale kiedy ostatnio jedliśćie kurę w kwaśnej polewie?
Szybkie i zdrowe mleczne batoniki owsiane z bakaliami.
OdpowiedzUsuńPowstały gdy miałam ochotę na coś słodkiego i zdrowego.
Przygotowanie zajmuje kilka minut.
Składniki na 3 szt.:
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki bakalii (żurawina, rodzynki, siekane migdały i orzechy)
3 czubate łyżki granulowanego mleka w proszku
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
5 łyżek mleka lub wody
6-7 tabletek stewii
Tabletki stewii rozgnieść, wsypać do mleka i zamieszać. Dodać mleko w proszku oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa (trzeba spróbować czy jest wystarczająco słodka). Następnie masę zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, formując kształt długiego batonika. Włożyć do zamrażalnika na ok.15 minut (lub dłużej). Po wyjęciu pokroić.
Brązowy ryż z dynią,żurawiną i czerwoną fasolą.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 cebule obrane i pokrojone w piórka,
300 g brązowego ryżu,
400 g czerwonej fasoli z puszki,
4 łyżki suszonej żurawiny,
1 dynia-obrana i pokrojona w kostkę (ja użyłam mrożonej),
pęczek szczypiorku-posiekany,
2 łyżeczki pure pomidorowego,
woda,
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę smaż chwilę a następnie wsyp suchy ryż -smaż chwilę.
Dodaj żurawinę, pokrojoną dynię i zalej wszystko około 750 ml gorącej wody, dopraw solą.
Doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości ryżu.
Gdy ryż już będzie al-dente dodaj fasolę i pure pomidorowe. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem,
posyp szczypiorkiem.
PENNE Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ LIGHT
OdpowiedzUsuńSkładniki
100 g makaronu penne
kilkanaście pomidorków cherry lub daktylowych (lub jednych i drugich)
50 g sera mozzarella light
2 łyżeczki mrożonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Pomidorki opłukać i przekroić na połowy (wzdłuż, wszerz, na ukos - dowolnie).
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać ząbek czosnku przekrojony na pół i smażyć przez 2 minuty. Usunąć czosnek z patelni.
Dodać na patelnię pokrojone pomidorki. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią. Po paru minutach dodać bazylię oraz posolić i popieprzyć do smaku.
W tym czasie w garnku zagotować i posolić wodę na makaron. Ugotować al dente (minutę lub dwie krócej niż podano na opakowaniu). Zachować kilka łyżek wody.
Mozzarellę porwać palcami na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron przełożyć łyżką cedzakową na patelnię z pomidorkami. Wymieszać, dodając 3-4 łyżki wody zachowanej z gotowania makaronu.
Zmniejszyć ogień pod patelnią.
Do makaronu dodać kawałki mozzarelli. Przykryć patelnię przykrywką i zostawić na ok. 2 minuty do czasu, aż ser delikatnie się stopi.
Podawać od razu.
Smacznego!
JAJECZNICA Z BOCZNIAKAMI I KIEŁBASĄ
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 jajka
kilka boczniaków
kawałek kiełbasy
kilka łyżek mleka
sól, pieprz
Wykonanie:
Boczniaki kroimy i dusimy na wodzie. Troszkę solimy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy uduszone boczniaki i przyprawiamy. Smacznego ;)
FASOLKA ,,PO BRETOŃSKU" Z KURCZAKIEM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
puszka fasoli (białej lub czerwonej)
1 pierś z kurczaka
2 pomidory
koncentrat pomidorowy - około 2 łyżek
sól, pieprz
ulubione przyprawy
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zostawiamy na noc w lodówce. Na następny dzień wrzucamy na patelnię teflonową i wlewamy troszkę wody. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pomidory myjemy, sparzamy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy zmiękną, blenderujemy. Do kurczaka dodajemy puszkę fasolki, zmiksowane pomidory i koncentrat. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy.
Danie najlepiej smakuje z żytnim chlebem.
OTRĘBOWA PIZZA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki otrąb
3 łyżki płatków owsianych
oregano, bazylia
sól, pieprz
Dodatki wg uznania np. szynka drobiowa, pomidor, papryka, tuńczyk,mozarella light
Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy płatki, otręby i przyprawy. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smarujemy domowym sosem pomidorowym i kładziemy dodatki, wstawiamy na 1-2 minuty do mikrofalówki.
Smacznego!
SAŁATKA IMIENINOWA - WARZYWNA
OdpowiedzUsuńSkładniki(ilość wg upodobań):
marchewka
pietruszka
seler
ziemniak
groszek
kukurydza
jabłko
ogórek kiszony
jajka
musztarda, sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny zmieszany z kilkoma łyżkami majonezu light
Wykonanie:
Warzywa gotujemy. Jajka również. Wszystko kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy.
ŻYTNIE NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWO-BANANOWYM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
na naleśniki:
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1,5 szklanki chudego mleka
0,5 szklanki gazowanej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy
1 jajko
na krem:
3 banany
1 awokado
kakao - ilość zależy od jakości kakao i preferencji smakowych
Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy dokładnie. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki.
Banany, awokado i kakao miksujemy. Można dosłodzić np. stewią, ale nie jest to konieczne. Z podanej ilości wychodzi dużo kremu, na kilka porcji.
Banany podajemy z kremem.
Smacznego!
PLACEK OWSIANY W WERSJI LIGHT(pomysł zaczerpnięty z twojego bloga:) lekko zmodyfikowany)
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
90 g płatków owsianych,żytnich, jęczmiennych,pestek słonecznika i orzechów (śniadaniowa mieszanka do muli)
1 łyżka miodu
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mieszankę płatków mieszamy z miodem .Jajka ubijamy i mieszamy z jogurtem , cynamonem, proszkiem do pieczenia,łączymy wszystko i przelewamy na nagrzaną patelnię . (nie używałam tłuszczu tylko sprayu dla kulturystów do smażenia). Smażymy z dwóch stron.
świetnie smakuje posmarowany dżemem z porzeczek lub domowymi jabłkami z cynamonem ze słoika:)
Smacznego!
witam ;)
OdpowiedzUsuńzaraz wyśle przepis i zdjecia
moją potrawę nazwałam: "całe szczęście że dziś piątek"
pozdrawiam :o)
Olcia
ZAPIEKANY SEREK Z JABŁKIEM
OdpowiedzUsuńSkładniki:
kostka chudego białego sera (u mnie 200g)
1 białko
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka otrębów owsianych
1 jabłko
ewentualnie rodzynki
Wykonanie:
Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z białkiem i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy otręby i siemię, można dodać rodzynki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku. Można zajadać z miodem ;)
Przepis pochodzi z blogu: http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/, ja nie dodałam rodzynek.
OMLET OTRĘBOWY
OdpowiedzUsuńTo świetna propozycja na śniadanie i kolację, a robi się naprawdę szybko.
Składniki:
1 białko
2 łyżki otrębów (mogą być mieszane)
kilka łyżek mleka
w zależności z czym chcemy zjeść można użyć kakao, sól, pieprz lub inne przyprawy
podajemy z owocami, serkiem lub na słono: z twarogiem, sałatą, pomidorem, papryką itd.
Wykonanie: Białko ubijamy, dodajemy mleko, otręby, mieszamy i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smacznego!
chrupiące ciasteczka owsiane
OdpowiedzUsuń2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru
125 g masła (można zastąpić część masła dolewając więcej mleka- będzie mniej kaloryczne);)
w/w składniki rozpuścić
2 szk płatków owsianych
pół szklanki zarodków pszennych
pół szklanki otąb prszennych
bakalie i zarna wedle uznania ok szklanki ( ja używam żurawine, suszone śliwki pokrojone w kosteczke, pestki słonecznika i dyni, siemie lniane)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki razowej
2 jajka
suche składniki wymieszać, dodać rozpuszczoną jeszcze ciepłą mase i jajka.
formowac ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec do zarumienienia ok 20 min w temp 180 st
Aleksandra Jasińska
Pasta warzywna z kaszą
OdpowiedzUsuńUlubione warzywa:
½ kalafiora
½ brokuła
½ selera
3 marchewki
3 pietruszki
½ puszki zielonego groszku
100 g kaszy jaglanej ( amarantusa, pęczak luk jęczmienna)
Natka pietruszki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu
Warzywa ugotować na miękko, wyłożyć do miski, dosypać ugotowaną kaszę i zblendować jeszcze ciepłe na gładką masę. W razie gdyby było za suche dodać odrobinę wywaru z warzyw. ( powinno mieć konsystencję a’la pasztetu). Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól , pieprz do smaku, odrobinę papryki.
Najlepiej smakuje z grzankami;)
Smacznego
Aleksandra Jasińska
Zdrowy chlebek
OdpowiedzUsuń1 kg mąki wrocławskiej
1 szklanka maki żytniej
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
¾ szklanki pestek słonecznika lub dyni
4 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 ½ szklanki mocno gazowanej wody (najlepiej żywiec zdrój)
Zaczyn (zrobić samemu z mąki żytniej lub wziąć z piekarni;))
Przepis:
Wodą rozprowadzić zaczyn w jednej misce
W drugiej produkty suche (mąkę przesiać)
Wszystko razem połączyć, wymieszać dokładnie łyżką, pozostawić na 2 godziny w misce (odkryte)
(odjąć zaczyn do pojemnika 3 łyżki, może stać w lodówce 2-3 tygodnie)
Następnie ciasto podzielić na 2 korytka (małe babkowe) i pozostawić na 12 h.
Korytka wysmarować masłem i posypać otrębami.
Piec w 180 przez 1 h (ciasto na wierzchu też posypać otrębami przed wsadzeniem do nagrzanego piecyka)
po kanapce z takim chlebiek czuje sie że zjadło się coś wartościowego i sycącego. naprawde polecam ponieważ zawsze wychodzi i nie trzeba piec w piekarniku 100 lat jak większość chlebów;)
smacznego
Aleksandra Jasińska
Sałatka ananasowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 mały słoik selera
0,5 puszki ananasa
15 dag szynki z indyka
majonez
Wykonanie:
wymieszać wszystko razem :)
Sałatka z warzyw na każdy dzień, pogodę, niepogodę i każdy stan ducha.
OdpowiedzUsuńMarchew, Jajka, Jabłka, Ogórek Kiszony, Ziemniaki, Kukurydza, Groszek, Cebula Szalotka, Sól, Pieprz, Majonez. Składniki w ilościach w zależności od preferencji pokroić drobno w kostkę, wymieszać i wstawić do lodówki. Idealne, zdrowe i lekkie śniadanie dla zaganianych w tym zwariowanym świecie :)